Hondenvoer wordt steeds duurder. Tussen eind 2022 en begin 2023 stegen de prijzen van sommige verpakkingen hondenvoer met 30%. Dat is een veel grotere stijging dan de inflatie en kost veel hondenbezitters veel geld. Waarom is hondenvoer zo duur tegenwoordig? Gaat de prijs weer dalen en hoe is het toch nog mogelijk om goedkoper hondenvoer te kopen?

Inflatie

Olie, gas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Dit zorgt overal voor een hoge inflatie en dus hogere prijzen. Energie is van groot belang voor mensen en ondernemingen en is dan ook een groot deel van de kosten. 

Voor ondernemers kan het effect van inflatie negatief zijn. Verschillende kosten zoals grondstoffen, arbeid en andere bedrijfskosten kunnen stijgen. In sommige gevallen kan dit de winstmarges van de onderneming onder druk zetten, vooral als de prijzen van de aangeboden producten of diensten niet verhoogd kunnen worden om de hogere kosten te compenseren. 

Voor de huishoudens valt het ook niet mee, door inflatie worden producten en diensten om in hun levensonderhoud te voorzien alleen maar duurder. Terwijl de lonen meestal enkel met vertraging of nauwelijks stijgen. Daarom wordt het voor veel huishoudens steeds moeilijker om rond te komen.

Voer wordt steeds duurder

Veel industrieën zijn getroffen door ‘inflatoire druk’. Inflatoire druk wordt veroorzaakt door optredende of dreigende inflatie op de economische toestand. Dat kan veroorzaakt worden door ontwikkelingen die het prijspeil omhoog drukken zoals loonstijgingen die de productiviteitsstijgingen overtreffen of prijsstijgingen van ingevoerde grondstoffen of energiedragers zoals olie en steenkool.

Royal Canin, dochteronderneming van Mars en een Franse fabrikant van dierenvoeding, is ook getroffen door de inflatoire druk. Het gevolg hiervan is dat Royal Canin in het afgelopen jaar de prijzen van de producten flink omhoog heeft gegooid. De hogere prijzen voor hondenvoer en kattenvoer zijn slechts nieuws voor klanten en winkelketens.

Prijshistorie 

Uit onderzoek door flap.nl zijn de prijzen in het afgelopen jaar met ongeveer 23 procent gestegen. De laagste prijs van Royal Canin Maxi Adult was op 15 juni 2022 en dat was €49,54 per verpakking van 15 kg op bol.com. Eind maart 2023 was deze prijs gestegen naar €68,30. In onderstaande tabel is het verloop van de prijs van Royal Canin Maxi Adult 15 kg van het afgelopen jaar weergegeven.

 

Welkoop stopt verkoop van Royal Canin

De agrarische winkelketen Welkoop heeft in een mail aan de vaste klanten laten weten dat Royal Canin uit de schappen wordt gehaald en ook niet meer op de webwinkel verkrijgbaar zal zijn. Welkoop is een winkelketen die onder andere dier- en tuin producten verkoopt. De winkelketen heeft 157 winkels in heel Nederland. 

Door een conflict tussen de producent van Royal Canin en Welkoop over de nieuwe onverteerbare prijsverhoging, heeft Welkoop het besluit genomen om Royal Canin niet meer te verkopen.Naast  Royal Canin hebben ze genoeg andere hondenvoer merken die wel nog beschikbaar zijn. 

Hoewel dit niet een flinke impact heeft op de omzet van Royal Canin, kan dit wel een negatief beeld creëren voor klanten en andere winkelketens over Royal Canin. Veel klanten denken eraan om over te stappen naar goedkoper voer en Royal Canin links te laten liggen. Hierdoor zullen andere  winkelketens minder vraag krijgen naar Royal Canin en minder gaan inkopen. Dit kan negatief uitpakken voor Royal Canin. 

Aanbiedingen voor hondenvoer

Royal Canin is een voorbeeld van een merk hondenvoer dat de prijzen flink heeft laten stijgen, maar zo zijn er natuurlijk meer merken die de hogere kosten heeft moeten doorbelasten aan hondenbezitters. Gelukkig zijn er nog voldoende winkels waar ze hondenvoer aanbieden met kortingen en aanbiedingen. 

Soms is het lastig om zulke kortingen en aanbiedingen te vinden, omdat er zoveel hondenvoer in veel verschillende winkels beschikbaar is. De meeste mensen hebben vaak geen tijd om door elke folder en elke website te zoeken naar de beste deals voor hondenvoer. Op flap.nl staan een heleboel hondenvoer merken op een rijtje die je met elkaar kunt vergelijken op onder andere prijs, voedingsbehoefte en hondenras. 

Naast Royal Canin zijn er genoeg andere hondenvoer merken die topkwaliteit leveren zonder dat de prijzen vreselijk hoog zijn. Volgens consumentenhond.nl zijn dit de populairste merken op dit moment.

  • Pro Plan
  • Cavom
  • Prins ProCare
  • Pedigree
  • Bonzo

Hondenvoer prijzen in de toekomst

Zo te zien hebben we het ergste achter de rug gehad qua stijging van de prijzen. De prijzen voor producten en diensten beginnen langzaam stabiel of zelfs weer lager te worden. Dit is een goed teken voor huishoudens en vooral voor hondeneigenaars.  

We hopen dat de prijzen voor hondenvoer binnenkort zullen dalen, net zoals de energieprijzen langzamerhand beginnen te dalen. Zodat hondenvoer weer voor veel huishoudens betaalbaar zal worden en zodat je dierenvriend weer lekker kan genieten van zijn favoriete voer. 

Lees ook dit...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *